Calcula el teu Objectiu de Finançament

Calcular correctament l'objectiu de finançament de la teva campanya és bàsic per l'èxit del teu projecte. És important tenir en compte totes les despeses associades no només a dur a terme el teu projecte, sinó també per exemple a l'entrega de les recompenses o les despeses de la plataforma perquè quan acabi la campanya i rebis els diners, puguis complir amb tots els compromisos adquirits amb els diners recaptats.

En general per la majoria de projectes, la campanya de crowdfunding serà una preventa d'un producte o servei directament al públic final. Amb els diners d'aquesta preventa, es podrà finançar la producció d'una quantitat d'unitats suficients per recompensar als mecenes i quedar-nos amb un excedent del qual en podrem treure un benefici amb la seva venda o distribució pels canals tradicionals.

Exemple orientatiu de càlcul de l'objectiu de campanya

Posem en aquest exemple que l'objectiu de la campanya és finançar l' edició d'un llibre.

Pressupostos de producció del projecte, recompenses extra i despeses d'enviament

La principal despesa serà la impressió del llibre. Hem contactat amb una imprempta que ens ha passat un pressupost de:
 • 5.000 € per la impressió de 1.000 exemplars.
 L'exemplar ens surt a 5 € de preu de cost. En general, el preu de venda al públic (PVP) sol ser unes 3 vegades el preu de cost, per tant el preu de venda d'aquest llibre a les botigues seria d'uns:
 • PVP del libre = 3 x preu de cost = 3 x 5 € = 15 €
Volem afegir com a recompensa extra una làmina d'edició limitada que estarà disponible només durant la campanya, amb una de les il·lustracions que apareixen al llibre. Oferir la possibilitat que els mecenes puguin aportar una mica més a la campanya a canvi d'una recompensa que els pugui resultar interessant farà que la mitjana d'aportació sigui més alta i que necessitem menys mecenes per arribar a l'objectiu. Hem demanat un pressupost a una altra impremta especialitzada en aquest tipus d'articles, i ens poden fer:
 • 200 unitats de la làmina per 600 €
 • Preu de cost de les làmines 3 €
 • PVP de las làmines =3 x Preu de cost = 3 x 3 € = 9 €
Aquests exemplars i làmines, els haurem d'entregar als mecenes, per tant hem contactat amb una empresa per gestionar els enviaments, i ens han passat un preu per les despeses d'enviament de:
 • 3 € per enviament del llibre per enviaments nacionals.
 • 4 € per enviament del llibre + làmina per enviaments nacionals.
A la campanya, establirem el preu de les recompenses bàsiques a:
 • PVP Llibre 15 € + Enviament 3 € = 18 € pel llibre dedicat, sortir als agraïments enviament nacional inclòs.
 • PVP Llibre 15 € + Làmina 9 € + Enviament 4 € = 28 € pel Llibre dedicat i sortir als agrïments + Làmina edició limitada Verkami enviament nacional inclòs.
 • Altres recompenses. A la campanya, establiríem més recompenses: 2 llibres un pel mecenes i un altre per regalar, una recompensa per llibreries amb 5 o 10 exemplars, assistència a una presentació exclusiva pels mecenes... però per simplicitat ens centrem en aquestes dues recompenses bàsiques.
Estem afegint valor a la recompensa respecte a comprar-la després online o a botigues amb alguna cosa que no afegeix cost al projecte, el mecenes pagaria el mateix després però no tindria ni la dedicatòria ni sortiria als agraïments o no podria aconseguir la làmina si no és aportant a la campanya. També podem afegir un petit descompte e.g. 17€ el llibre a la campanya, per incentivar que adquireixin el producte durant la campanya i no s'esperin a després.
Amb això, és raonable estimar que l'aportació mitjana a la nostra campanya serà com a mínim d'uns 25 €, entre els 18 € i els 28 €, ja que les aportacions es repartiran entre les dues recompenses i algunes de més elevades que tindrem.

Despeses de Verkami i de gestió de pagaments

Per calcular l'objectiu que hem de posar perquè ens quedi el pressupost necessari per dur a terme el projecte i entregar les recompenses tenint en compte les despeses de Verkami i gestió de pagaments, es pot calcular de la següent manera:
 • Quantitat que s'ha de posar com a objectiu de finançament = Quantitat necessària pel projecte x 1,086

Per exemple: Quantitat que s'ha de posar com a objectiu de finançament = 3.000 € que necessitem pel projecte x 1,086 = 3.258€. D'aquesta manera, amb un objectiu de 3.258€, un cop descomptada la factura de Verkami, la transferència a l'autor serà dels 3.000€ que necessitava.

Multiplicar l'import que necessitem per aquest 1,086 té en compte doncs la factura de Verkami.

Mecenes per assolir l'objectiu

Per calcular de manera aproximada les despeses d'enviament totals, necessitem fer primer una estimació dels mecenes que necessitarem per aconseguir l'objectiu.

Per fer-ho, hem d'utilitzar les dades obtingudes anteriorment de despeses de producció del projecte i recompenses, les despeses de Verkami i de gestió de pagaments mitjanes per unitat i aportació mitjana esperada a la campanya:

 • Mecenes aproximats per aconseguir l'objectiu = Suma de les despeses de producció (sense enviaments) x 1,086 de despeses de campanya / ((Aportació mitjana a la campanya - Despeses d'enviament mitjanes per una unitat) x 1,086 de despeses de campanya)

En el nostre exemple:

(5000 € impremta + 600 € làmines) x 1,086 / ((25 € aportació mitjana - 3,5 € de mitjana per enviament) x 1,086) = 6.064 / 21,2 = 286 mecenes o aportacions per assolir l'objectiu

Despeses d'enviament totals

Una vegada hem calculat els mecenes aproximats que necessitarem, podem calcular les despeses d'enviament totals de la següent manera:

 • Despeses d'enviament totals = Mecenes aproximats per aconseguir l'objectiu x Despeses d'enviament mitjans d'una unitat
En el nostre exemple:
286 enviaments a mecenes x 3,5 € de mitjana per enviament = 1001 € de despeses d'enviament.
Podríem fer també una aproximació més conservadora a on ningú adquirís la làmina i totes les aportacions fossin a la recompensa bàsica (18 € d'aportació mitjana).

Objectiu de la campanya

El total dels nostres pressupostos (El nostre llibre + les recompenses extra que produirem + les despeses d'enviament als mecenes) multiplicat pel coeficient d'1,086 per incloure les despeses de Verkami i el processament dels pagaments ens donarà l'objectiu final que hem d'establir a la campanya:
 • Objectiu Total = (Despeses de producció del projecte + Despeses de producció de les recompenses + Despeses d'enviament totals) x 1,086 de despeses de campanya

(5000 € impremta + 600 € làmines + 1.001 € despeses d'enviament) x 1,086 = 6.601 € x 1,086 de despeses de campanya = 7.149 €

 • L'objectiu total d'aquesta campanya hauria de ser de 7.149 €, podem arrodonir-ho a 7.200 € per tenir en compte algun imprevist.
 • 286 aportacions aproximadament per aconseguir aquest objectiu amb una aportació mitjana de 25 €
Si aconseguim l'objectiu de la campanya en els 40 dies, podrem produir les nostres 1.000 unitats del llibre i les 200 làmines, entregar les recompenses per correu als mecenes que hagin fet la seva aportació i cobrir les despeses de campanya de Verkami i la gestió dels pagaments.

Important tenir en compte

Suma els pressupostos amb IVA inclòs

Per calcular el teu pressupost, suma tots els imports dels proveïdors amb IVA inclòs. Per exemple, el pressupost de 5.000 € de la impremta és amb IVA inclòs, el pressupost dels 3 € per enviament és amb IVA inclòs. D'aquesta manera, l'IVA no és una despesa extra que hagis d'afegir a la teva campanya. Ingressaràs un import i pagaràs factures pel mateix import amb IVA inclòs, així que no és una despesa afegida a la campanya.

Ajusta la teva producció i l'objectiu a la teva comunitat

En el cas d'un llibre per exemple, segurament tinguem un pressupost per 1.000 unitats i un per 500 unitats.

 • Per produir 1.000 unitats, hem calculat que necessitem uns 286 mecenes que aportin una mitjana de 25 €.
 • Per produir 500 unitats, podem fer el mateix càlcul amb el pressupost de la impremta per aquesta quantitat, i ens surt que necessitarem 180 mecenes a una mitjana de 25 € per aportació.

La conversió en campanyes de crowdfunding sol ser del 3%, és a dir, de cada 100 visites que aconsegueixis a la pàgina de campanya, es convertiran en 3 aportacions.

 • Nombre de visites a la pàgina durant els 40 dies = Número de mecenes per aconseguir l'objectiu x 100 / 3

Això vol dir que per aconseguir 286 mecenes, necessitarem un mínim de 286 x 100 / 3 = 9.500 visites a la pàgina de campanya durant els 40 dies.

Per aconseguir 180 mecenes unes 6.000 visites.

Amb aquests resultats, podem acabar de decidir la tirada inicial del nostre producte. Fent un estudi de la campanya de comunicació que podrem fer, quants seguidors directes tenim, quantes unitats solem vendre habitualment en un període similar de temps... si és raonable arribar a aconseguir aquest número de mecenes i visites a la pàgina, i acabar de decidir-nos per un o altre.

Si els teus contactes, xarxes, mailings, whatsapps, contactes de col·laboradors... són propers als 5.000 o 6.000, si optes per la tirada de 500, tindràs moltes més possibilitats d'aconseguir-lo més còmodament. Amb la tirada de 1.000 exemplars, serà una campanya molt més arriscada i pot ser que et quedis sense res i recorda que funcionem amb tot o res.

Tingues en compte que sempre podràs superar l'objectiu, i amb els ingressos extres, fer una tirada més gran.

Ajusta el teu pressupost al mínim indispensable. El benefici surt de la venda dels excedents

Sempre recomanem posar el mínim indispensable com a objectiu de la campanya. Que et permeti dur a terme el projecte i entregar totes les recompenses en el temps previst.

Podries incloure el temps invertit en la preparació, o un benefici en el pressupost de la campanya. Però com més elevat sigui l'objectiu, més visites i mecenes necessitaràs, i més risc hi haurà no arribar a aconseguir l'objectiu. En una campanya, en general estàs produint molts més productes dels que entregaràs als mecenes com hem vist en l'exemple (286 mecenes financen una edició de 1.000 exemplars). De manera que et quedarà un excedent amb el qual podràs treure un benefici i recuperar la inversió amb la seva venda o distribució posterior.

Si no arribes a l'objectiu, no tindràs ni tan sols la possibilitat de recuperar res i no tindràs el teu projecte fet realitat.

Controla les despeses durant la campanya

Podria passar en l'exemple anterior que durant la campanya superessis les 200 unitats de làmines que havies pressupostat i que encara no hagis arribat a l'objectiu. Això podria ser un problema si arribes just a l'objectiu de 7.149 €. Ja que tindries els diners per produir 200 làmines i hauries de produir-ne algunes més. Per controlar això, pots fer un seguiment durant la campanya d'aquesta recompensa, i si veus que estàs a punt de superar-la, pots contactar amb el teu assessor/a per limitar les recompenses que tinguin aquest extra perquè no n'hi hagi més de disponibles que les 200 unitats. De partida, és millor deixar-les com a il·limitades, ja que psicològicament és millor pels mecenes veure que la recompensa te 15 mecenes que no que en queden 185 disponibles.

No hi ha cap problema si superes l'objectiu, cada recompensa cobreix de sobres el seu cost de producció

Si ja has superat l'objectiu de 7.149 € que posàvem a l'exemple, ni hi ha problema en vendre més llibres. En produiràs 1.000 exemplars, de manera que tens excedent de sobra una vegada superat l'objectiu. Ja estàs prevenent l'excedent i per tant generant un benefici, ja que totes les despeses associades a la producció estan cobertes.

I tampoc passaria res per superar les 200 unitats de les làmines, ja que a partir de que has superat l'objectiu, cada recompensa cobreix de sobra el cost de producció.

Els mecenes estan aportant 28 € per una recompensa que té un preu de cost de 5 € el llibre + 3 € la làmina + 3,5 € l'enviament = 11,5 €. Ens deixa aproximadament un marge de benefici de 16 € cada recompensa a partir que hem aconseguit l'objectiu. De manera que podem produir més recompenses sense problema, ja que cada aportació cobreix de sobra el cost de producció i enviament d'aquesta.

L'objectiu de finançament no cal que sigui el pressupost total del teu projecte

Com hem comentat, es tracta de posar un objectiu de finançament ajustat a les necessitats mínimes perquè el projecte es pugui tirar endavant.

Això no vol dir que sempre hagi de ser el total del que costa el projecte. Us comentem alguns casos que es podrien donar per marcar un objectiu més baix:

 • Ja es disposa d'una part del pressupost necessari, ja sigui per una subvenció, un préstec, un inversor... de manera que el crowdfunding servirà per completar el total. 
 • El mateix autor està en condicions d'aportar una part del pressupost total. Per exemple pot decidir que, tot i que el pel projecte ha calculat que necessita un total de 5.000 €, si aconsegueix com mínim 3.500 € ja val la pena i podria posar ell mateix la resta. Es tractaria en aquest cas de posar com a objectiu aquest mínim de 3.500 € per assegurar aconseguir la campanya, i d'intentar durant la campanya arribar als 5.000 € o més. 

Sempre que el que es marqui com a objectiu de finançament no sigui el total necessari, s'ha d'estar segur que es podrà disposar de la resta.

En cas contrari, es podria donar el cas d'aconseguir la campanya i que després no arribés la resta de finançament, de manera que es posaria en perill el projecte, que és precisament el que s'intenta evitar amb el mètode del tot o res i de l'objectiu mínim que s'ha de complir.

Resum de les despeses que has de tenir en compte

 • El que et costi la producció del producte cultural que vols fer realitat amb el projecte. Pot ser l'edició d'un llibre, la gravació d'un disc, el que has previst de despeses de producció del film, l'edició d'un joc...
 • Les despeses de producció de les recompenses. És a dir, el que vulguis oferir als mecenes, i que no sigui el producte cultural concret que ja està calculat a l'apartat anterior. Per exemple, si es tracta d'editar un llibre i ofereixes a les recompenses a més del llibre, coses com marcapàgines o il·lustracions. El llibre ja l'has contat a les despeses de producció, però els marcapàgines i les il·lustracions no; o si es tracta de la grabació d'un disc, i ofereixes a part de la descàrrega digital o el CD, que ja els hauries comptat amb les despeses de producció, samarretes, pues, entrades, etc. Això és el que has de tenir en compte com a despeses de recompenses.
 • Les despeses d'enviament. Has de mirar quan et costarà l'enviament de recompenses, ja siguin enviaments nacionals, a Europa o Internacionals (si es que esperes tenir aquest tipus de mecenes internacionals). Aquestes despeses després les has de sumar al preu que penses posar a la recompensa en si, i també estimar quants en pots tenir de cada para sumar-ho juntament amb les despeses anteriors a l'objectiu total.
 • Les despeses de campanya a Verkami i la gestió de pagaments.
 • Impostos. Depenent de la teva situació personal o de l'entitat, institució... que gestioni la recepció dels diners de la campanya i les corresponents despeses, consulta amb el teu gestor si hi haurà alguna despesa pel que fa a la gestió d'aquests ingressos per activitat que hagis de tenir en compte com a despesa del projecte.

Resum de fórmules útils

Calcula el PVP de les teves recompenses

En general el preu de venda al públic d'un producte cultural sol ser 3 vegades el preu de cost.

 • Preu d'un producte a les recompenses = 3 x Preu de cost

Calcula els mecenes necessaris per arribar a l'objectiu

 • Mecenes aproximats per aconseguir l'objectiu = Suma de les despeses de producció (sense enviaments) x 1,086 de despeses de campanya / ((Aportació mitjana a la campanya - Despeses d'enviament d'una unitat) x 1,086 de despeses de campanya)

Calcula el total de les despeses d'enviament

 •  Despeses d'enviament totals = Total aportacions per aconseguir l'objectiu x Despeses d'enviament mitjanes d'una unitat

Objectiu de la campanya

 • Objectiu Total = (Despeses de producció del projecte + Despeses de producció de les recompenses + Despeses d'enviament totals) x 1,086 de despeses de campanya

Calcula el total de visites a la teva campanya durant els 40 dies per aconseguir l'objectiu

 •   Nombre de visites a la pàgina durant els 40 dies = Número de mecenes para aconseguir l'objectiu x 100 / 3

Encara necessites ajuda? Contacta amb nosaltres Contacta amb nosaltres