Comunica de Manera Efectiva la teva Campanya per Aconseguir Aportacions

És un dels aspectes més importants perquè la teva campanya sigui un èxit. Has d'utilitzar tots els mitjans al teu abast per fer arribar la teva campanya a tots els potencials mecenes.

  • Planifica la teva campanya de comunicació. Abans de començar la campanya has de tenir clar com la plantejaràs, quins canals utilitzaràs (mailing, Facebook, Twitter, blogs especialitzats que pengin el teu widget i publiquin alguna entrada, promocions, contactes amb la premsa local ...) i com podràs arribar als cercles potencialment interessats en la teva creació.
  • Tria molt bé els canals per fer la difusió. No creïs comptes nous a les xarxes socials o blocs especialment per a la difusió de la campanya. No tindran seguidors i per tant un impacte nul i seran esforços malgastats. Utilitza els canals ja consolidats de què disposis o demana a amics amb molts seguidors que t'ajudin en la difusió.
  • Pensa a animar els més propers a què facin les seves aportacions des del primer moment i durant els primers dies per dinamitzar el tema, començar a generar confiança al voltant de la campanya i marcar un bon ritme de recaptació. Una bona feina de precampanya t'ajudarà que això sigui així.
  • Durant la campanya, dedica una estona cada dia a interaccionar amb els possibles mecenes, crear contingut i fer difusió del projecte. Et pot ser útil també realitzar un calendari d'accions de promoció, tant en línia com fora de línia a realitzar durant la campanya.
  • Pensa incloure l'enllaç a la teva campanya a totes les comunicacions que facis. I no donis per suposat que tothom ja sap de què estàs parlant quan facis publicacions a les xarxes socials. Pensa que quan publiques alguna cosa en algunes xarxes socials, en general només es mostra a un 20/30% dels teus seguidors de forma orgànica. Així que no tots els teus seguidors hauran vist totes les teves publicacions, inclou sempre un petit recordatori de què estàs fent.
  • Has de partir de la base que no tothom sap què és el crowdfunding o fer un Verkami… Cal explicar, perquè la gent es motivi a collaborar, que es tracta d’’una campanya de finançament per poder fer el teu projecte, que tens un dies limitats per aconseguir-ho, que poden obtenir recompenses especials, que entre tots ho poden fer possible… Que no es pensin que és senzillament un enllaç per a comprar-te un producte que ja tens, sinó que entenguin que t’han d’ajudar a aconseguir-ho.
  • No comparteixis només l'enllaç de la campanya. Crea continguts interessants per als teus seguidors i potencials mecenes que generi interacció, comparticions ... i inclou en ell l'enllaç a la campanya.
  • Personalitza la campanya. Convenç a tot l'equip, col·lectiu, grup, actors, participants... perquè s'impliquin individualment en la difusió durant els 40 dies, en comptes de difondre només des del compte oficial de la productora o el col·lectiu per exemple. Resulta ser molt més eficaç.
  •  Anima a tots els que se sentin interessats pel teu projecte a què facin almenys difusió. Un mecenes ben connectat que s'impliqui en fer realitat el teu projecte pot ser de moltíssima ajuda.

Cas d'estudi: Mal Trago de Rocket Lemon Games

1. Treballa la Precampanya per començar amb bon peu

Els autors van començar a explicar el projecte del joc que tenien entre mans mesos abans de començar la campanya a Verkami. Si els nostres contactes, seguidors, públic... coneixen el que volem fer, s'ho senten seu, hem aconseguit crear-los l'expectativa i les ganes de tenir allò que volem dur a terme, ja tenim la meitat de la feina feta. Explicar la història i detalls del nostre projecte abans de començar és una molt bona idea i inversió.

Amb aquesta feina feta, un cop comencem la campanya, els mecenes no hauran de llegir-se segurament tota la descripció per saber què volem fer, ja estan convençuts, ja ho volen, només han d'explorar les recompenses per triar la que més els agradi i realitzar la seva aportació. La barrera d'entrada serà molt més baixa per a aquests mecenes que han anat seguint la nostra història des de l'inici. Donar el pas a realitzar l'aportació i fer realitat allò que ja coneixes i vols, és del tot natural. Així que és una gran inversió destinar temps a comunicar i explicar el projecte i que farem una campanya, abans del llançament de la mateixa.

En el cas de Mal Trago, van realitzar presentacions físiques del joc a botigues i esdeveniments i van acudir a mitjans especialitzats per presentar el seu prototip abans del llançament de la campanya. A més van realitzar una gran campanya de comunicació a xarxes socials animant als seus seguidors a seguir la campanya a Verkami per tal que se'ls notifiqués quan es posés en marxa. Les comunicacions es van fer a les seves xarxes socials, presentacions físiques del joc en botigues i canals especialitzats i a través de col·laboradors. Va ser una precampanya en aquest cas de diverses setmanes.

Un dels incentius per seguir la campanya era poder aconseguir el joc amb un petit descompte i entrar en un sorteig si aportaves durant les primeres 48 hores utilitzant l'eina de limitació temporal de recompenses.

Van aconseguir més de 400 seguidors el que els va assegurar una arrencada espectacular, van aconseguir l'objectiu en 7h i van acabar la campanya amb un 700% de recaptació, 31.500 € d'un objectiu de 4.500 €,  i més de 1.200 mecenes.

Una altra estratègia que també ha funcionat en diferents campanyes és anunciar que es regalarà una làmina, una fotografia exclusiva, una figureta ... als primers 30, 50, 100 mecenes... per incentivar que es converteixin en seguidors per no perdre l'arrencada i poder optar a aconseguir aquesta recompensa exclusiva.

2. Estratègies de difusió durant la campanya

Després d'una arrencada espectacular els primers dies gràcies a la recompensa de precampanya i l'oferta durant les 48 primeres hores, van seguir treballant per seguir recaptant durant tots tota la campanya.

Contingut rellevant per a la teva comunitat

L'il·lustrador del joc va realitzar un treball magnífic creant imatges personalitzades per a compartir diferents fites de la campanya, presentar les diverses recompenses ... de manera que van anar creant contingut adaptat, original i diferent durant la campanya i sempre enllaçant a la campanya. Això fa que el projecte segueixi cridant l'atenció al compartir-lo a les xarxes, molt més que si només compartim l'enllaç a la campanya i la mateixa imatge de la portada una i altra vegada.

Objectius Socials

Una iniciativa que van dur a terme va ser establir objectius socials per a la campanya. Si s'aconseguien més de 500 compartits, retweets i likes entre Facebook, Twitter i Instagram d'una certa publicació de promoció de la campanya amb l'enllaç corresponent a la mateixa, s'afegiria una figureta de Goblin o una carta extra a tots els jocs. És a dir, els mecenes podien tenir una recompensa millor amb tan sols compartir aquesta publicació a les xarxes socials.
Aquest objectiu social, ho van explicar en la descripció de la campanya, van fer una entrada al bloc quan ja tenien una bona quantitat de mecenes perquè els arribés la notificació i el van compartir a les seves xarxes.
No només van desbloquejar un objectiu social, sinó que en van establir un de nou que també van superar:

Comunicació on i offline

Van planificar i van contactar presentacions en canals, blocs i podcasts especialitzats en jocs de taula, així com presentacions físiques en botigues i esdeveniments. Tot això va sumar nous interessats, prescriptors i mecenes a la campanya.

Ampliar la comunitat

Com podem ampliar la comunitat més enllà dels nostres cercles i contactes? Als nois de Rocket Lemon Games se'ls va ocórrer incloure en el joc un parell de cartes exclusives per mecenes homenatge a altres jocs (que a més també s'havien finançat amb un Verkami;)). Amb aquesta promoció creuada, van aconseguir que els autors d'aquests dos jocs compartissin la campanya a les seves xarxes i canals, entre un públic 100% afí a la campanya: interessats en jocs de taula i que coneixien el crowdfunding i Verkami.

Objectius ampliats de recaptació

Una molt bona idea, si la naturalesa del projecte ho permet, és establir objectius extres de recaptació que representin una millora de les recompenses per als mecenes.
En el cas de Mal Trago per exemple, el primer dels objectius ampliats (si es recaptaven X € més de l'objectiu mínim establert en la campanya), era que l'interior de la caixa del joc estigués il·lustrada. D'aquesta manera, pel mateix import aportat, els mecenes tindran una recompensa millor si el projecte aconsegueix més. Així que són els primers interessats en què el projecte segueixi recaptant, i s'implicaran a compartir la campanya i aconseguir més mecenes entre els seus amics i contactes per tenir una recompensa millor.

Incloure recompenses durant la campanya

Amb la campanya força avançada, l'objectiu aconseguit i centenars de mecenes, van introduir una nova recompensa complementària. Un tapet especialment dissenyat per al joc. Van avisar a tots els mecenes d'aquesta nova opció a través d'una entrada al bloc, i aquesta recompensa de 3 € que podies afegir a la teva aportació va acabar tenint més de 300 aportacions. Una bona manera d'augmentar la mitjana d'aportació per mecenes del projecte. Ja que els mecenes que ja tenien van aportar una mica més, aconseguint una cosa que té interès i rellevància per al projecte i que els deixava un petit marge de benefici per al projecte.

A tenir en compte!

En qualsevol dels casos anteriors, és molt important pressupostar bé i controlar els preus i costos d'articles o millores que es puguin oferir com a objectiu social o objectiu de recaptació ampliat, recompensa extra, mecenes que aportin durant les 48 hores...


Si tens qualsevol dubte contacta amb el teu assessor/a!

Encara necessites ajuda? Contacta amb nosaltres Contacta amb nosaltres